duminică, 20 iunie 2010

probabil boem sau doar singuratic

Fericit sa pot incepe cu Buna Seara, este ora 7 fara un pic si de abia acum incep sa scriu. Dupa ce am vazut un film extraordinar am decis ca este cazul sa imi iau jucaria in geanta si sa plec la o terasa si sa ma asez linistit intr-un colt si sa incep sa scriu. Am gasit loc la terasa favorita mi-am comandat o cafea si am inceput sa scriu.
Despre film ei bine, in continuare am atasat trailer-ul. Pot spune sincer ca a intrat in galeria filmelor de aur pt mine, alaturi de Sweet November, Devil's Advocate si ar mai fi cateva doar ca se pare ca memoria imi joaca feste.



Da, este vorba despre filmul Remember Me, sa vorbesc despre el ar insemna sa va povestesc filmul. Va las sa il vedeti si daca va placut astept mesajele de multumire, daca nu injuraturile de rigoare. Parerea mea, ca sa provoc, este ca acest film prezinta intr-un mod minunat poveste unei familii si reuseste sa strecoare si o poveste de dragoste destul de complicata dar in final reuseste sa ne dea o lectie despre compromis, iertare si importanta sentimentelor. Ma opresc caci cu fiecare litera care o scriu ma simt din ce in ce mai tentat sa povestesc si sa fac o critica pozitiva asupra filmului.
Punct si mai departe.

Mai departe as vrea sa scriu un pic despre retelele de socializare sau mai bine zis despre lumea asta virtuala. Cu multi ani in urma era intr-o mare voga mirc-ul si c enebunie mai era cu el, aoleu si vai de capul meu. Si toata lumea intra pe acele canale pe acolo si stateau de vorba si se intalneau uof uof. Dupa aia a aparut mess-ul, faza tare este ca asta mai traieste si in zilele noastre si lumea inca este inebunita dupa el. Nu se mai cere numarul de telefon se cere id-ul de mess acum si uite asa lumea nu mai sta de vorba la o cafea ci sta de vorba pe mess, uite asa cuplurile nu mai discuta in parc sau la o prajitura ci discuta pe mess, uite asa prietenii nu se mai vad la o bere ci se vad pe web-cam pe mess. Intre timp telefonia mobila a crescut o incredibila dezvoltare si uite asa oamenii au devenit dependenti de sms-uri. Mai tarziu sper a multor bucurie a aparut hi5 si uite cum toata lumea a inebunit sa isi faca un cont pe acest site si sa isi puna poze acolo si sa lase comment-uri si asa mai departe. cum era si normal acesta a fost invadta de minunata parte a societatii formata din cocalari si pitzipoance si uite asa lumea a inceput sa isi staerga contul si sa spuna ca este o porcarie sinistra cu toate ca pana cu o zi in urma il foloseau la modul excesiv. Foarte rapid a aparut Facebook, poate cel mai mare fenomen de socializare on line. Nebunie mare mon cher, poze, jocuri, tot ce vrei si ce nu vrei gasesti pe facebook. Si acesta a fost invadat de acea foarte culta parte a societatii doar ca lumea nu a mai observat si in schim foarte multi au inceput sa acuze probleme de " privacy " de parca cineva ii forta sa treaca acolo tot felul de detalii personale. Lumea a inceput sa renunte si la aceasta retea, multi au inceput sa ia pauze de facebook cu toate ca sunt utilizatori de baza. Oare ce alt mijloc sa nu ne mai vedem la fata om cu om, va mai aprea in viitor ? am inteles ca Google dezvolta ceva de genul asa ca dragi internauti "get ready".
Nu sunt ipocrit sa zic ca eu nu am folosit sau nu folosesc toate aceste moderne mijloace de comunicare, doar ca nu sunt de acord cu ele si le consider foarte lipsite de personalitate. Sa le folosesti este una, dar sa le preferi in detrimentul contactului real cu oamenii este alta. Inchei subiectul intarind ideea ca este bine s ane folosim de toate acestea pentru ca sunt rodul modernizarii doar ca nu trebuie sa uitam ca suntem oamenii si ca cel mai important este sa ne intalnim face to face si sa vorbim, nu pe cine stie ce retea de socializare on line sau prin sms-uri sau la telefon.

Nu ca mi-am propus ca acesta sa fie cel mai lung post al meu ever, doar ca sunt atat de relaxat in aceasta atmosfera si cafeau este atat de buna. Nici nu se compara sa stai pe geam sa fumezi o tigara in graba cu a sta la o masa si sa fumezi o tigara si atunci cand dai fumul afara sa die vantul si sa-l impinga mai departe pana cand acesta se dizolva si dispare. Caci cum spunea un mare om o data : "The answer my friend is blowing in the wind". Fac o pauza de la lista de subiecte pentru a imi aduce aminte ca in urma cu aporzimtiv un an stateam intr-o cafenea, intr-o alta zona a Bucurestiului, si toata lumea ma considera fitos :(. Amuzant este ca acest Centru Vechi a reusit sa stranga si fitosi si non fitosi, a reusit sa stranga pe toata lumea, a reusit sa estompeze aceste diferente fictive; pana la urma cafeau are acelasi pret peste tot. Poate ca sunt eu nebun dar aceasta zona imi da un sentiment boem, ma transpune intr-o stare perfecta pentru visare sau pentru analiza. Trebuie sa mentionez faptul ca ma bucura ca vad atat de multi straini, ma bucura faptul ca vad la o masa cativa tineri iar la o alta cativa oameni mai in varsta, ma bucura faptul ca la o masa vad un cuplu de indragostiti si la o alta masa vad un cuplu casatorit iar la o alta masa vad un posibil viitor cuplu de indragostiti. Daca reusesti sa rapesti din rutina ta zilnica doar cateva momente ca sa te uiti in jur vei vedea o lume egal compusa din lucruri minunate si din lucruri care te dezamgesc dar este asa de frumos sa le vezi.

Si mai aprindem o tigara si verificam bateria, mai tine, si ma gandesc ce sa mai scriu in continuare. Astazi am redescoperit o melodie superba a unui artist care promite sa ne delecteze mult timp de acum incolo, enjoy :



Oamenii isi dau cu parerea si este foarte bine ca s eintampla asa caci altfel am face lucruri penibile si probabil ca nu ne-am da seama. Cineva imi spunea ca gresesc ca imi astern gandurile si sentimentele de moment pe o retea de socializare on-line. Este interesant cum atunci cand gandurile si sentimetele sunt pozitive, nimeni nu este deranjat si nu considera ca fiind penibil sau mai stiu eu cum; in schimb atunci cand aceste sunt negative lumea se sesizeaza si iti spune ca nu este bine. Nu intelg care este diferentga in a aimaprtasi cu necunoscuti binele sau a impartasi raul. Vorva aia cu la bine si la greu are trebui sa se aplice si in societate caci iubiti sau prieteni sau familie sau vecini, trebuie sa ne suportam si la bine si la greu. In caz ca cineva nu stie cum s enumeste asta, ei bine se numeste solidaritate, se numeste a fi om. o alta persoana imi spunea ca nu intelege cum de am curajul sa scriu pe acest blog despre ce ma deranjeaza si despre ceea ce imi place, pentru ca asa imi arat punctele slabe si oamenii ma pot rani. Ei bine un omo matur nu ii este frica niciodata sa isi recunoasca punctele slba si greselile si sa incerce sa le repare. Un om care profita de slabiciunea altuia intra in aceeasi categorie cu barbatii care isi bat femeia de langa ei, adica oameni d enimic care de fapt sunt foarte neputinciosi si doar asa au impresia ca sunt puternici. Da nu imi este frica sa spun ce gandesc si ce simt pentru ca in permanenta de 25 de ani aud in cap " Bring it on " sunt mereu pregatit si am invatat ca in viata tocmai oamenii care sunt jos iti provoca cele mai mari surprize din simplul motiv ca psihicul uman ii subestimeaza.

Ghandi a spus ca " Indiferent ce vei face in viata va fi nesemnificativ. Dar este important sa faci ceva pentru ca nimeni nu va face", mare adevar si pot spune ca este una dintre devizele vietii mele. Viata se refera la a face ceea ce simti dar ce se intampla cand simti sa faci si esti judecat pentru ca faci? Ce se intampla cand ti se spune sa nu mai faci ceea ce simti? Atunci incepe raboiul tau interior, lupta ta cu tine, lupta in care vei afla daca esti destul de puternic incat sa faci ceea ce simti si sa primesti cu fruntea sus privirile rele si cuvintele grele sau vei ceda spunand ca tu ai ajuns la capatul puterilor si stau eu si ma intreb : ce ramane de facut cand renunti ? ramai cu dorinta de a face si uite asa in fiecare clipa putin din tine se va duce si in final te vei stinge asemeni unei stele cazatoare.

In filmul care mi-a provocat aceasta stare am descoperit si cateva vorbe, hai sa ii spunem importante in viata unui om.
" Când cineva intrã în viaþa ta,o parte din tine spune:
"Nu eºti nici pe departe pregãtit"
iar cealaltã jumãtate spune:
"Convinge-o sã fie a ta pentru totdeauna"
Total de acord. Dar ce faci cand te izbesti de un zid? ei bine orice zid poate fi daramat nu ? Ce faci cand persoana a intrat in viata ta si deodata brusc vrea sa iasa ? Ei bine, trebuie sa stai si sa te gandeti daca iubesti cu adevarat acea persoana si daca ea in ca te mai iubeste, in aceasta situatie fa orice este uman posibil si nu renunta altfel in cartea de istoria a inimii tale vei ramane la capitolul lasitate si neimplinire. Daca nu te mai iubeste atunci, ia acele sentimente inchide-le intr-o cutie si nu uita de aceea cutie caci daca vei uita te vei uita pe tine. Sa realizezi aceste lucruri reprezinta poate una dintre cele mai mari provocari ale vietii dar lupta si in clipa in care vei reusi cu siguranta te vei putea declara un om care are inima, un om care merita un loc de onoare in cartea vietii si in clipa in care va muri se va stinge cu zambetul pe buze stiind ca a trait si a iubit cu adevarat.

Poate sunt judecat ca vorbesc de parca le-as sti pe toate, nu este asa chiar nu stiu nimic inca dar invat. Se spune ca experienta care schimba un om este un soc puternic. Eu spun ca experienta care schimba un om este sa fie la un pas de moarte. Dupa cateva clipe deschizi ochii si te bucuri ca esti viu si incepi sa realizezi cevrei de la viata si ce este important pentru tine. Probabil ca multi ar gandi ca dupa o asemena experienta te gandesti sa-ti traiesti viata la maxim si sa faci cat mai multe, gresit. Dupa o asemenea experienta realizezi ca puteai sa dispari si nu ai iubit cu adevarat, realizezi ca in urma ta nu ramane nimic, realizezi un om nu este definit de distractiile vietii ci este definit de bogatia inimii sale , este definit de ceea ce ramane in urma lui. La final cu sigurnata te vei gandi cand daca ai iubit cu adevarat, daca ai mintit si daca a meritat, daca ai fost un prieten bun, daca ai ajutat un necunoscut, daca ai reusit sa lasi o mica amprenta asupra lumii.

Probabil ca par trist sau demoralizez dar este corect ca fiecare dintre noi s aimpartaseasca din experienta lui de viata cat mai multor oameni. cred ca doar asa noi ca oameni putem deveni mai buni. Stiu ca sa traiesti se invata in timp ce traiesti dar daca cineva ti-ar spune ce este im portant si ai considera pertinente observatiile sale ? nu ai schimba ceva in viata ta din acea clipa ? oare ai mai astepta sa te lovesti cu capul de toc si sa ai regrete sau ai incepe schimabrae de atunci. Un mare om spunea o data : " Be the change in the world ". Vei avea impresia ca nu reusesti sa schimbi nimic dar marile schimbari se intampla in timp si vin de la oameni mici. In viata poti alege princpiul lui Napoleon ( " Dupa mine potopul " ) sau poti alege sa ramana ceva.

Nu stiu cati oameni reusesc sa ating la coarda sensibila cu ale mele cuvinte dar daca voi afla ca am reusit macar sa pun pe ganduri o perosana atunci voi mai avea de adaugat la lista un lucru care sa ma fac mandru ca sunt om si la final sa zambesc.

Important in viata ? fac parte dintre cei care in marea parte a timpului spun ca banii sunt importanti, spun asta pentru ca de multe ori am fost orb si si m-am lasat dezamagit de aparente si intristat de oameni carora trebuia sa le zambesc in timp ce ma indepartam de ei. si daca stau sa ma gandesc mai bine, nu sunt trist ca nu am plecat departe de ei caci asa am devenit mai puternic si pe zi ce trece am scapat de handicapul ce convietuia cu mine. Am fost orb si am avut norocul sa descopar ca nu sunt.

Deja de 2 ore scriu si ma bucur de moment, poate ca ar fi cazul sa ma opresc ? De multe ori am crezu ca nu am ce sa mai scriu pe acest blog si uite ca scriu deja d eun an si ceva. Incerc sa spun ca viata este o lupta anaibii de grea si doar lasitate face un om sa renunte, persista si lasa-te condus de inima, zambeste greutatilor si atunci cand cazi gusta din pamant caci in clipa in care vei uita gustul pamantului cu sigurnata viata te va dobori din nou pentru ca ai devenit arogant si ai uitat ce este important.

Parca as vrea sa inchei si nu gasesc cum. Mereu am reusit sa ma exprim mai bine prin asocia anumite melodii anumitor momente. Nimeni nu a reusit sa ma inteleaga si sa vada ce incercam sa le transmit, probabil as fi fost in alta stare acum daca cineva reusea. Nu imi pare rau pt ca probabil este mai bine asa sau poate ca nu, timpul va raspunde la aceasta intrebare.

Si da inchei cu 2 melodii. Prima este o noua descoperire iar cea de a doua este o melodie mai veche care cred ca se potriveste cu nuanta post-ului de astazi.

La revedere si poate mintea mea va mai nascoci ceva demn de impartasit.



3 comentarii:

Dascălu7 spunea...

Este ora 4:00 şi tocmai am citit articolul pe care l-ai scris. Poate nu îţi vine să crezi, dar înainte de asta m-am uitat la filmul "Remember Me" şi datorita unui citat din film am ajuns să-ţi scriu. Chiar mi-a plăcut acest film, chiar foarte mult!

V spunea...

Dupa ce am vizionat filmul...nu-mi puteam elibera gandurile de acel citat,prin care Gandhi sunea ca"Indiferent ce ai face in viata va fi nesemnificativ.Dar este foarte important sa faci ceva.Pentr ca nimeni nu va face." Prima oara cand l-am auzit nu-l intelesesem si nici a doua oara,asa ca timp de o ora stand in patul meu,l-am tot repetat in gand ,pana cand am adormit,dupa cateva zile nu mai incercam sa inteleg,uitasem de el....dar azi citind blogul tau ,mi-am amintit de el si de lucrurile importante din viata mea dandu-mi seama ca citatul are dreptate.Tot ce ai scris tu comentariu la acest film , este foarte real!

Anonim spunea...

esti mare om frate..tot asa..by the way super tare filmul..ai ce invata din el..