luni, 12 ianuarie 2015

eu inca sunt patriot

Aud de ceva ani cum toata lumea se plange de Romania si ca ei vor sa se mute intr-o alta tara mult mai civilizata si bla bla bla. Din pacate nimeni nu realizeaza faptul ca civilizatia unei tari este data de catre cetatenii ei.
Toata lumea se plange ca lucrurile merg prost datorita politicienilor si ca ei strica tot si din nou, singura solutie, sa plecam afara. Din pacate tot acesti oameni sunt cei care nu catadisesc sa se ridice din pat atunci cand trebuie sa voteze si pot influenta intr-un fel sau altul directia societatii. Acum cu alegerile prezidentiale au facut un hei rup asa chinuit si asteapta de la presedinte sa schimbe lucrurile dar nu au avut curiozitatea sa se documenteze despre prerogativele acestuia si ce poate el ca presedinte sa faca.
Da, avem o problema cu clasa politica dar tine de noi sa le dam o lectie si sa fim o societate civila atenta la derapaje si sa le sanctionam ca atare. To de noi tinea, ca si societate civila, sa sanctionam aspru in clipa in care Biserica Romana a decis construirea unui mamut de biserica in loc sa construiasca un spital sau o scoala.


Nu altii isi bat joc de noi ci noi singuri ne batem joc de noi prin lipsa noastra de reactie, prin lipsa noastra de implicare, prin nepasarea noastra, prin lasitatea noastra, prin alegerea solutiei de a fugi.

Eu sunt patriot si sunt foarte mandru ca sunt ROMAN. Problema majora este ca usor de-a lungul anilor identiatea noastra nationala a disparut, ne-am uitat eroii, nu suntem in stare sa mai vedem si sa apreciem modelele din jurul nostru.
Nu putem avea un viitor in care sa fim respectati atata timp cat nu ne respectam trecutul.
Ca exercitiu de citire, 20 de lucruri interesante despre Romania la care cu siguranta se mai pot adauga foarte multe altele. Daca si tu stii cel putin un lucru interesant despre Romania atunci nu ezita si scrie si tu aici.

1. Rețeaua de transport în comun de suprafață din București este cea de a patra cea mai mare din Europa (și una dinte cele  mai dense de pe continent, transportând 2,3 milioane de pasageri pe zi).

  2. Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de  doar de 2,75 x 3.80 cm.

  3. Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcția are o  înălțime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei și fost realizată între anii  1998 și 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanță de cinci kilometri  peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpația, regiune a  Maramureșului istoric rămasă în Ucraina.

  4. Cel mai scump ziar din lume este un ziar românesc. Zimbrulu și Vulturulu, gazetă bisăptămânală politică și  literară și primul ziar de orientare unionistă, a apărut pe 3 iulie 1850, la Iași. Un exemplar din 1858, expediat către un destinatar din Galați, a fost  achiziționat în anul 2007 de către colecționarul londonez Joseph Hackmey pentru  suma de 1.115.000 USD (830.000 euro). Valoarea ridicată a exemplarului este dată  și de faptul că acesta are aplicate pe prima pagina opt timbre din cea de a doua  emisiune Cap de  bour (unele dintre cele mai valoroase timbre din lume).

  5. Există o religie născută pe teritoriul României și care astăzi este răspândită în Statele Unite ale Americii, Scoția, Țările de Jos și Ungaria. Este  vorba despre credința unitariană, care a apărut în Transilvania la mijlocul secolului al XVI-lea. Biserică  unitariană din San Jose, SUA

 6. Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de  navigație create de mâna omului (după Canalul Suez și Canalul Panama). Pentru  construcția sa au fost excavați 294 milioane m3 la canalul principal și alte 87  milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25  milioane decât la Canalul Suez și cu 140 milioane decât la Canalul Panama).   Construirea canalului a necesitat o investiție de circa 2 miliarde de dolari,  ceea ce presupune o durată de recuperare a investiției de peste 600 de ani…

  7. Strada  Sforii din Brașov este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei  (după Spreuerhofstraße din Germanania și Parliament Street din England Anglia).   Strada are 83 de metri lungime, iar lățimea ei este
 cuprinsă între 1,11 și 1,35  m.

  8. Soprana Alma Gluck, una  din cele mai faimoase artiste lirice ale lumii și prima cântăreață de operă care  a reușit să vândă 1 milion de înregistrări, s-a
 născut La Iași, pe 11 mai  1884.

  9. Și, tot în 1884, Timișoara devenea primul oraș din Europa continentală cu  străzile iluminate electric.

  10. Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în  sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele, provenind de la trei indivizi (numiți de cercetători  “Oase 1″, “Oase 2″ și “Oase 3″), au fost datate la o vechime de 35.000 de ani,  sau 40.500 folosind date calibrate.

  11. Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui  Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are  55 m înălțime și o lățime de 25 m. Alte dimensiuni: lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lățimea nasului: 4 metri.

  12. Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil  ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai  grea clădire din lume. Cu o suprafață desfășurată de 330.000 m², se află pe  locul 2 în lume la capitolul “Clădiri Administrative” (după clădirea  Pentagonului), iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi,  pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape  Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

  13. Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Se  întinde pe o suprafață de 96 hectare, din care expoziția propriu-zisă ocupă 42  de hectare.

  14. Cea mai lungă poezie de dragoste din lume este Luceafărul, de Mihai Eminescu.Un record  “oficializat” în februarie 2009.

  15. Cel mai vârstnic atlet din lume care a câștigat o probă de maraton este românca  Constantina Diţă. Aceasta a câștigat proba în 2008, la  Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, la vârsta de 38 de ani.

  16. Pilotul de curse cu cea mai îndelungată carieră este românul Laurențiu  Moldovan: 39 de ani și 364 de zile.

  17, Amfetaminele au fost descoperite și sintetizate pentru  prima dată în lume de către românul Lazăr Edeleanu. Tot Lazăr Edeleanu este și inventatorul
 metodei moderne de  rafinare a petrolului.

  18. Cea mai veche inscripție din lume pare a fi cea descoperită de arheologi pe  șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012. Aceasta ar putea
dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.).

  19. Cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii a  fost  descoperită tot pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie.


  20. Statuia Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, Brazilia –  statuie considerată una dintre minunile lumii moderne – are chipul sculptat de un românul Gheorghe Leonida.

Este de datoria mea si a ta sa reconstruim identitatea nationala.

Niciun comentariu: